Март Атанасов Редактор: Виолета Гурнаковаe-mail: [email protected]Март Атанасов от Пловдив е изследовател

...
Март Атанасов Редактор: Виолета Гурнаковаe-mail: violeta_gurnakova_petel.bg@abv.bgМарт Атанасов от Пловдив е изследовател
Коментари Харесай

Пловдивски изследовател разкри древни кодове в Рокфелер-център в Ню-Йорк

Март Атанасов 

Редактор: Виолета Гурнакова

e-mail: [email protected]

Март Атанасов от Пловдив е откривател в региона на античното изкуство, масонството и Антроиосо-фията. Автор е на книгите " Тракийските фрески от Казанлък ", " Рокфелер център в Ню Йорк и тайните жестове на масонството " 1 н 2 част, и " Земният лик на Бога ".

Божествения престол - Рокфелер-център в Ню-Йорк

Замисленият и осъществен през 30-те години на XX в. от Джон Рокфелер-син “Рокфелер център ” в Ню Йорк през днешния ден е един от основните архитектурни знаци на града. Пред входа на откритата през 1933 централна постройка непроменяемо всяка година се издига коледната елха на Съединени американски щати, което трансформира мястото в централно за целия американски континент. (Фиг. 1)

                            
                Фиг. 1 и 1а

Седемдесет и два етажната централна постройка на Центъра е неговата емблема, неповторима със своята стъпаловидна (троноподобна) конструкция – челно и странично. (Фиг. 1а) Челно над трикрилия й вход се издигат четири поредни, с отстъп във вътрешността, отвесни секции, междинните елементи на всяка от които, по сходство на входа, е по-висока от останалите. От двете страни на главната част има по две спомагателни, симетрично долепени до нея тела. По-ниското (в основата) се състои от три стъпаловидни секции, а по-високото - от пет такива. 
Украса на тази комплицирана, стъпаловидна структура е трикрилият основен вход, украсен с троен витраж и троен релеф. Изработен е от американския ваятел Лий Лори (1877– 1963) в присъщия за 30-те години на предишния век жанр Арт Деко. (Фиг. 2, 3 и 4) В него се откроява централната фигура на Бог Отец в типичния за него тип на възрастен мъж с брада. 


 
Фиг. 2

Бог се разполага в облаците, от където умерено и индиферентно следи протичащото се на земята. С лявата си ръка сочи хоризонтално настрана, а в противоположната посока се вее дългата му брада, което балансира композицията. На главата си има златен ореол, проникващ рамката на входа. 



           Фиг. 3

Впечатляващ е златният му пергел, разперен надолу и обхващащ горната рамка на входния златен стъклен витраж. (Фиг. 3 и 4) Едното му рамо опира горния десен ъгъл, където доближава и стълбата, издигаща се от подножието на входа. Тя пресича през средата огромна стилизирана сфера, заемаща по-голямата част от повърхността на витража, а в противоположната страна има втора, по-малка сфера, в чийто център е забито другото рамо на пергела.



       Фиг. 4

Смисълът на композицията е преход от Земята (долната сфера) към Небето (горната сфера). „ Посланието ”, отправено от Бог към всеки клиент на Центъра е предопределение да се „ изкачи ” по златната стълба към неговата божествена област. Самото влизане в Центъра е нанагорнище към него! С напряко наведената си надолу глава той като че ли загатва за това, а мощният жест с показалеца на лявата му ръка указва посоката, която би трябвало да се следва. 

       
Фиг. 5 и 6

В чертите на тази иконография проличава въздействието на християнските миниатюри от Ренесанса, където Бог Отец се изобразява по сходен метод. (Фиг. 5 и 6) На тях неговият основен признак е пергелът, с който той „ третира ” земната сфера, а не липсват изображения, на които участват две сфери – земната, изпълнена с дяволи, и небесната, където е самичък той. (Фиг. 6) Винаги е присъщ е жестът на свободната му ръка, с който, също както в „ рокфелеровия ” случай, той сочи встрани или нагоре. На други сходни изображения главен признак е тронът на Бог! (Фиг. 7) 



    Фиг. 7

“Рокфелер център ” - Божественият трон 

Външността на главната постройка от „ Рокфелер център ” изумително припомня по форма на йероглифа на Озирис – древноегипетският аналог на християнския Бог Отец!, - който е престол, допълван в някои случаи с око седяща отстрани човешка фигура. (Фиг. 7, 8 и 10)


             
Фиг. 7, 8 и 9 (първоначалният план на комплекса, 1931 г.)          

 


                  
Фиг. 10 и 11 

Погледната отстрани, централната постройка на Рокфелер център прилича точно този „ йероглифен ” престол на Озирис (фиг. 11), както и този на неговата брачна половинка Изис. (Фиг. 12 и 13)  



       Фиг. 12

Всичко в Изис е обвързвано с трона! Първо, името й Изис в превод от древноегипетски се смята, че значи престол, второ, йероглифът й – също като на Озрис – е престол, само че допълнен със змия, и трето, тронът е главният й арибут, на който тя седи и носи на главата си вместо корона. Тя има престол под себе си, над себе си, или, с други думи, самата тя е един тип Божествен Трон. 



      Фиг. 13

Сякаш на Изис е отдадена спомагателната постройка на „ Рокфелер център ” с форма на престол, показана на фиг. 13! Нейните странично издигащи се секции неслучайно са 3 – колкото са и секциите на трона й. За тази концепция приказва и броя автентично замислени 14 здания на комплекса - колкото са и частите на раздраното тяло на Озирис съгласно египетската митология. В античния етюд “За Изида и Озирис ” Плутарх споделя за злия Тифон, който убива брат си Озирис, примамвайки го и затваряйки в ковчег, който изхвърля в морето. Именно Изис търси и намира ковчега с натрупа на брачна половинка си, само че Тифон й го лишава и раздира на 14 елементи, които разпръсва из Египет. Изис отново търси брачна половинка си и намира всяка от тях, които след това погребва всяка на настрана място. Членът му единствено, както предава Плутарх, не намира, тъй като след разкъсването той е “хвърлен незабавно във водата и изяден от рибите лепидотус, фра(н)гус и оксиринхус. Това са рибите, от които египтяните се гнусят най-вече. ” 

Значението на местоположението на Троновете

Крайно забавно е и разположението на двете съществени здания с форма на престол от „ Рокфелер център ”. Като цяло той е плануван и издигнат по този начин, че те се намират тъкмо против фасадата на най-голямата в Съединени американски щати Римокатолическа катедрала “Св. Патрик ”! (Фиг. 14 и 15) Това е неповторимо разположение, позволяващо на по-малката от тях да извиси растеж тъкмо пред основния й вход. Тя е градивно изправена против катедралата! А главната постройка - Голям Трон се пада дискретно изместена настрана, което заобикаля директното противостоене. Но това дава опция настъпването на Коледа всяка година да се отбелязва по метод, „ подбуден ” от нея – от деня на откриването й през 1933 година коледната елха на града (како и на задачите САЩ) непроменяемо се издига пред нейния вход, а не пред този на католическата катедрала, която другояче е най-големият християнски знак на Съединени американски щати. 



Фиг. 14 и 15

В избора на това местонахождение на главните здания от “Рокфелер център ” като че ли личат концепциите на Свободното масонство. Именно неговото главно очакване е Бог (In God We Trust), Озирис или, както другояче се назовава, Световният Архитект. Това местонахождение загатва за едно от най-забележителните и яростни противоборства в историята на човечеството, а точно това на Свободното масонство с Римокатолическата черква. В продължение на доста епохи католицизмът се усеща застрашен, поради което преследва почитателите на масонството, което е единствено външната страна на спора. Един намек за извоюваното противоборство са надмощието в мащабите на грандиозно извисяващите растеж (особено втората) „ масонски ” троноподобни здания на Центъра, по отношение на тези на катедралата, които са по-скромни. (Фиг. 16 и 17.) Друг подобен е „ открадването ”, или символичното “отнемане ” на Христос от Катедралата по Коледа, чието годишно най-голямо празненство протича във физическото (а също и идейно) пространство на прилежащ “Рокфелер център ”. 
Прикритото и двуяко значение на архитектурата и художественото оформление на “Рокфелер център ” през днешния ден будят учудване.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР